2018

Hagyományőrző Német Nemzetiségi Tábor Kőszegen

(2018. 06. 25 – 07. 01.)

 

Immáron hagyománnyá vált iskolánkban, hogy a negyedik évfolyamot végzett diákok a tanév végén egy hetes nemzetiségi táborban vehetnek részt.

A szállást és ellátást most is a kőszegi Alpokalja Panzió biztosította a táborozóknak. Gazdag programmal vártuk a gyerekeket, két napot Ausztriában töltöttünk: az első napon Léka várát jártuk be. A vár kertjében ebédeltünk, ahol összetalálkoztunk egy osztrák gyerekcsapattal és a fiúk között óriási focimeccs kerekedett. Délután Bad Tatzmannsdorf-ba utaztunk, ahol betekintést nyerhettünk a csokigyártás rejtelmeibe a Spiegel Csokoládémanufaktúrában. Persze végig is kóstoltuk a sok finomságot. A második Ausztriában töltött napon több mint 20 kilométert tekertünk, a hajtányozás mindenkinek a kedvenc élményei közé tartozott az idei évben is. Német dalokkal ismerkedtünk és a favágók táncát is megtanultuk. Számháborúztunk nevekkel és számokkal, túrát tettünk a Kálvária-hegyre. Többször bejártuk Kőszeg belvárosát és sok történelmi vonatkozású érdekességet tudhattunk meg a Jurisics-várban. Elkészítettük a sváb porta makettjét és terveztünk ruhadarabokat sváb motívumokkal. A tábortűznél énekelve búcsúztattuk a tábort, majd az utolsó reggelen korán keltünk és részt vettünk a német nyelvű szentmisén a kőszegi Jézus szíve templomban. Mindenki megvette az utolsó, családtagoknak szánt szuvenírt, elbúcsúztunk szállásadónktól és vasárnap ebéd után hazaindultunk Újhartyánra.

A nyelvi tábor célja elsődlegesen a gyerekek nyelvi készségeinek fejlesztése volt. Iskolánkban kiemelt fontossággal bír hagyományőrzés, a nemzetiségi ünnepek és szokások mindennapjaink részei. A német nemzetiségi nyelvoktatás és a népismereti témakörök hatékonyan segítik elő a nyelvi kompetenciák fejlesztését. A táborozó diákok maguk is nemzetiségi környezetben élnek, a régi értékeket és hagyományokat csak úgy tudják majd később tovább adni, ha fontosnak gondolják és ápolják azokat. A diákok új ismereteket szerezhettek a népviselet, a népzene és a néptánc területein. A tábor közösségi programjai a gyerekek közösségbe való beilleszkedését segítették elő, valamint előnyösen befolyásolták személyiségfejlődésüket.