Blochziehen

Idén ismét sikeresen megrendeztük hagyományőrző tuskóhúzó eseményünket a nyolcadik osztályosok részvételével.

A tuskóhúzás ezúttal is iskolánk aulájából indult, ahol egyrészt az első pár táncolt, másrészt Surman-Majeczki tanár úr bemutatta a felső tagozatosoknak a népszokás eredetét és menetét, valamint kitért a hartyáni farsangi időszak egyéb állomásaira is, például „umaszundógra” (párválasztás) és sántacsütörtökre, amelyek kizárólag a mi közösségünkben vannak jelen.

Ezt követően két harmonikás kíséretében megindult a tuskóhúzó menet a lányos házakhoz, ahol minden fiú a saját párjának lábára kötötte a tuskót, ez természetesen megnehezítette a lányok dolgát a közös „valcer” (keringő) során. A fiúk a látogatásért cserébe a gazdag vendéglátás mellett tojást és kolbászt kaptak útravalóul, ezekből pedig az utolsó lányos háznál, amely jelen esetben a tájház volt, rántotta készült a Bagolyfészek Kézművesház dolgozóinak jóvoltából. A hagyományőrző esemény a tájház ünnepi díszítéssel ellátott szobáiban közös tánccal zárult.

Köszönjük a szervezőtanárok Radóczy Károlyné Zsuzsa néni, Nagyszűcs Beatrix Trixi néni és Surman-Majeczki Martin munkáját, Lauter Antalnak és zenésztársának a sváb dallamokat, valamint a diákoknak és családjaiknak az aktív közreműködést! Nagyon büszkék vagyunk a nyolcadikosainkra, hogy a szívükön viselték ennek a hagyománynak az ápolását és továbbadását az alsóbb évfolyamok számára!