„Járjuk körbe Újhartyánt!” – Sváb nap az Újhartyáni Német Nemzetiségi Általános Iskolában

Az idei évben rendhagyó módon iskolánk hagyományos sváb napja nem intézményünk falai között került megvalósításra, hanem a „Járjuk körbe Újhartyánt!” tematika mentén településünk határának megismerése volt a cél.

A diákcsoportok ennek megfelelően egy saját készítésű térképet kaptak, amelyen az Újhartyán környéki földek népi elnevezései voltak olvashatók. Az egyes földeknél különböző műveltségi és ügyességi feladatok is várták a tanulókat, ezeknek a tematikája pedig a földek elnevezéseihez kapcsolódott. Például a Borbély-földeknél népi mesterségekkel, a Kántor-földeknél egyházi hagyományokkal, a Zsellér-földeknél pedig Újhartyán egykori társadalmi struktúrájával kapcsolatos feladványok kerültek megoldásra. Az említett állomásokon túl feldolgozásra került még a Liebner család története a nemrégiben felújított Liebner-keresztnél, az Orbán-kápolnánál párosítva lettek településünk védőszentjei attribútumaikkal, illetve a Kőrösi-háznál sváb építészettel kapcsolatos kérdéseket kellett megválaszolniuk a diákoknak. Fajt Benő szőlőjében pedig egy pihenőpontot alakítottunk ki a tanulók legnagyobb örömére, valamint egy szőlőműveléssel kapcsolatos ügyességi feladatot is teljesíteniük kellett itt.

A gyermekek rendkívül ügyesen vették az akadályokat, ennek megfelelően pedig nagyon szoros verseny alakult ki a csoportok között.

A sváb nap során az alábbi eredmény született a felső tagozaton:

  1. helyezett: Kredenc kommandó
  2. helyezett: Mädchenstern
  3. helyezett: Hupikék törpikék

Ezúton is szeretettel gratulálunk a csapatok kimagasló teljesítményéhez. Köszönjük, hogy ennyire érdeklődők voltatok! Igyekszünk a következő tanévben is egy hasonlóan izgalmas sváb nappal készülni nektek!

Képek ide kattintva tekinthetőek meg.

Surman-Majeczki Martin

népismerettanár