A zene világnapja 2020.

„Music verleiht dem Universum eine Seele, dem Geist Flügel, der Fantasie Flugkraft, der Traurigkeit einen Zauber und allen Dingen Freude und Leben.”

 /Plato/

Yehudi Menuhin öröksége

Menuhint, az amerikai származású hegedűművészt a 20. század egyik legnagyobb hatású hegedűseként ismeri és tiszteli a világ. Csodagyerek, négy éves korában kezdett hegedülni. Mindössze tizenegy éves volt, amikor debütált a Carnegie Hallban (NYC!), ahol Beethoven: D-dúr hegedűversenyét játszotta. Művészi pályájának nagy részét az Egyesült Királyságban futotta be, brit állampolgár is lett. Mély emberségéért Menuhint több ország becsületrendjével tüntette ki, mindamellett számos lovagrend tagjává is választotta. Menuhinnak köszönhetően a klasszikus zene kikerült az elit számára fenntartott zenei termekből és hozzáférhetővé vált minden társadalmi-gazdasági réteg részére. Yehudi Menuhin 1969-től 1975-ig a Nemzetközi Zenei Tanács elnöke volt. 

Bár az év minden napján szívesen hallgatunk zenét, 1975 óta október elseje kiemelt jelentőséggel bír a zenebarátok életében. Yehudi Menuhin kezdeményezésére az UNESCO Nemzetközi Zenei Tanácsa ezt a napot a zene világnapjává avatta, mely hagyomány közel fél évszázaddal később is él és virágzik.

Yehudi Menuhin torontói beszédének gondolatai mit sem veszítettek érvényükből: „Szavakkal már nagyon sokszor visszaéltek, különösen a korunk társadalmában egyre növekvő tudatlanság következtében. A zene azonban továbbra is módot ad arra, hogy az emberek ma is megértsék egymást, amikor az emberiségtől a múlt előítéletei távolabb állnak, mint valaha, de megerősödve kerülnek előtérbe azok az örök értékek, amelyek mindig részét képezték bármely nép minden művészi megnyilvánulásának.” A felhívás mozgalmat szült, azóta e napon világszerte a legkülönfélébb helyszíneken, műfajokban, stílusokban csendül fel a muzsika.

A XXI. század zenéje

Hangszer gyakorlatilag bármiből lehet, tulajdonképpen csak a képzeletünk szabhat határt neki. Napjainkban egyre többen vannak azok a kísérletező kedvű zenebarátok, akik nem elégszenek meg azzal, hogy olyan hangszerekkel zenéljenek, amik eleve arra a célra rendeltettek. A legkülönfélébb eszközök és használati tárgyak segítségével születnek ezáltal meglehetősen bizarr új hangszerek. Ezek közül szeretnék most bemutatni néhányat a kedvenceim közül: