Határtalanul – 2018

Határtalanul

   Az Újhartyáni Német Nemzetiségi Általános Iskola „határtalanul” utazását egy vetélkedő előzte meg. Ezt követően részt vettünk egy történelmi, magyar, földrajzi, előkészítő órán, illetve átbeszéltük az utazás részleteit, beszéltünk a társadalmi helyzetről, neves személyiségekről. Ezen kívül lehetőséget kaptunk, hogy ellátogassunk az Országos Széchényi Könyvtárba. Megtekinthettük a belsejét, a benne található könyveket, leveleket, térképeket és kiállításokat. Az idegenvezető megismertette velünk a könyvtár megfelelő használatát. Ezek után nagy izgalommal készültünk az utazásra, mert a 8. osztály sok érdekes élményt osztott meg velünk a tavalyi utazásukról.

   Április 30-án korán reggel indultunk el. Az út több mint 12 óráig tartott, de ez nem volt feltűnő, mivel beszélgettünk és több helyen is megálltunk. Sokan könyvet olvastak, zenét hallgattak vagy aludtak. Amikor megérkeztünk a Derzs Panzióba a tiszta és rendezett szobák mellett határtalan vendégszeretet fogadott minket. A szállásunkhoz egy ebédlő és egy udvar tartozott. A szállástól nem messze volt egy étterem, ahol mindennap főtt ételeket fogyaszthattunk. Az ízek különlegesek, nem a nálunk megszokottak voltak, ennek ellenére sokunknak ízlettek az erdélyi ételek. A szálláson, az étteremben, a boltban és az egész városban kedves, vendégszerető és közvetlen embereket ismertünk meg. Az programok megvalósításában Gyuri, az idegenvezetőnk volt a segítségünkre. Ő egy nagyon rokonszenves és barátságos ember, aki bemutatta nekünk Erdővidéket. A hét során sok érdekes és izgalmas programon vettünk részt. Ezek közül a szekerezés a Vargyas-szoroshoz, illetve az ott lévő túra tetszett a legjobban. Nagyon jól éreztük magunkat a Mohos-tőzegláp megismerésénél, ahol Laci bácsi izgalmas történeteket mesélt nekünk. Jó hangulat volt a vártemplomnál is, ahol a lelkész még nem ismert történeteket mondott el nekünk. Sok más programon vettünk részt, ezért kevés szabadidőnk volt, bár ezt nem sajnáltuk. A baróti iskola 7/d osztályával tölthettük el együtt egy kis időt, akik egy nagyon sportos osztály, barátságosak és befogadóak. Szerencsére barátságok is szövődtek, azóta is többekkel tartjuk a kapcsolatot. A barótiak egyik este bemutatták a városukat. Rendeztünk még egy sportdélutánt és egy búcsúestet. Az utolsó programon nagyon jól éreztük magunkat, de sajnos el kellett búcsúznunk a testvérosztályunktól. Másnap reggel hat órakor indultunk el az ismételten nagyon hosszú útra.

     Szerintünk ez mindenkinek egy hatalmas élmény volt, sokat tanulhattunk a barótiaktól. Mindnyájan nagy tanulsággal tértünk haza, mert megértettük, hogy meg kell becsülnünk az otthonunkat, családunkat, iskolánkat illetve, hogy ilyen jó körülmények között élhetünk. Ezért köszönetet szeretnénk mondani az összes embernek, akikkel találkoztunk, többek között a testvérosztályunknak, valamint az út projektfelelősének, Kitti néninek, kísérőtanárainknak, Zsuzsa néninek, Edit néninek és Karcsi bácsinak, az út fotósának Feri bácsinak és végül de nem utolsó sorban idegenvezetőnknek, Pájer Györgynek (Gyurinak) aki sok érdekes információt osztott meg velünk. Reméljük lesz még alkalom a viszontlátásra!

                                                                                               Egyed Virág 7.b